Doktor sözlükte Ara!

Özel Arama

28 Kasım 2008 Cuma

böbrek

süzgeçtir.deliler gibi süzer,dakikada 1200 ml kanı filtre eder . kalbin debisinin %21 ine denk gelir bu da .50-1200 mili osm idrar çıkarma kapasitesine sahiptir.gerçek bir mucizedir bence
tüberkülozun akciğerden sonra en çok tuttuğu organ.
vücutta enfarktüsün en sık geliştiği organ.gelen kanın %90 ını korteks (dış) kısım alırken %10 unu ancak medulla alabilir.

fokal segmental glomerüler skleroz

böbrek glomerüler kapillerlerinde visseral plevradaki podositlerin düzleşmesi ile meydana gelen mikroskopik hematüri ve hipertansiyon ile seyreden hastalık.%70-80 inde nefrotik sendrom görülür.tanı koymak için 15 glomerül görmek gerekir.tanısı zordur.sklerotik alanlarda immünglobulin m ve c3 birikebilir.iv ilaç ve uyuşturucu kullananlarda ve hiv lilerde görülür.
fsgs olarak kısaltılır.

26 Kasım 2008 Çarşamba

sodyum florid

glikolizi enolaz ın işlevini engelleyerek inhibe eder.hastanelerde kan örneği eğer kan glikozuna bakılmak üzere alınmış ve bekletilecek ise sodyum florid içeren bir tüpe konur.böylece kan içerisinden hala metabolizmasını devam ettiren bakterilerin faaliyeti devam edemez.hücreler glikozu tüketip kan şekerini düşük çıkaramazlar.

nucleus obliquus

beyindeki hypoglossus accessorius ve vagus sinirlerinin çıktığı önemli çekirdek.corpus restiforme içinde yer alır.

rem uykusu

90 dakikada bir insan rem uykusuna girer ki rem uykusu uykunun cücüğüdür,en özel yeridir.ram uykusuzluğuna insan 2-3 hafta dayanabilir.sonra ölür.uyku 5 saatlik modlar halinde uyunmadıkça dinç kalkmak zordur.örneğin 4 saat uyuyan 1 saat daha uyumalıdır.8 saat uyuyan ise 2 saat daha uyumalıdır,ya da keşke 3 saat daha az uyusaydım diyerek yataktan kaymış yarıuyur olarak kalkar..5 saat uyku ise bu hipoteze göre idealdir .esasında buradaki temel espri rem uykusunu uyurken uyandırılmanızın sizi sinirli ve huzursuz , uykuyu alamamış olarak kalkmanıza neden olmasıdır.herşeye rağmen bütün insanlar için genel bir uyku şöyle uyunmalıdır ya da böyle uyunmalıdır kuralı yoktur.kişiin kendisine göre bi uyku düzeni ve zamanlaması geliştirmesi gerekir.düzen esastır.yoksa insanlar belli bir işe odaklandıkları zaman uykularının da otomatik olarak düzene girdiğni görürler.hiç saat kurmadan veya hangi saatte yatarsa yatsın hep belli saatte kalkan insanların bu ritmi uzun süren düzenlerinden kaynaklanmaktadır.
unutmamak lazım ki insan beyni de organik bir saat olarak çalışır.

non rem uyku ise çocuklar büyüten uykudur..büyüme uykusu salgısını artırır.
rem uykusu esnasında insan yaşıyormuş gibidir.rapid eye movement kısaltmasıdır.(r-e-m)
rüya esas olarak rem uykusu esnasında görülür.rem uykusunda uyanan insanlar rüyalarını çok daha kolay hatırlayabilirler.


90 dakikalık modlar halinde insanlar rem uykusuna girdikleri için uykunuzu 90 dakika ve katları olarak uyumak da mantıklıdır.

24 Kasım 2008 Pazartesi

meni

birikmesi insanda seksüel istek ve kabarıklığa yol açar.1 ejakülasyon ile 3 cc meni atılır. her cc 100.000.000 spermatozoon içerir.

erkeklerde hiç ama hiç bitmeyen bir sperm üretimi olmasına karşın belli büyüklükte bir sperm torbası bulunur.haliyle torba dolduğu vakit yiğit adamın bir şekilde torbayı boşaltması gerekir.gece boşalmaları genelde insanların başına bu şekilde gelir.sperm torbasının dolduğunu algılayan vücut basar da basar testosteronu ! abiii ben azdım sakın elleşmeyin elinizde patlarım replikleri buradan gelir.torbanın dolu olması erkekte çok ciddi sorunlar(tecavüz) yaratabilecek dürtülere neden olur.sperm torbasının boşalması ile kendine gelen ve dünyaya format yemiş bir algılama sistemi ile tertemiz bakmaya başlayan erkek o andan sonra daha zararsız ve de güvenilirdir.kızların ise böyle bir sorunu olmadığı için hep erkekler onların peşinden ayağı yanmış it gibi koşar.aslen erkeklerde neslin devamının sağlanması gerekli bir mekanizma olduğu da çok açıktır.yoksa bekle ki kız sana gelsin sevişmeye öpüşmeye çalışsın sonra kazara ilişkiye girmiş oluverin de gebelik vuku bulsun.ölme eşşeğim aman dayan!

mezi

gayta atımı esnasında m.spincter ani eksternus kasının aşırı zorlanması(fazla ıkınma) ile mevzi bulması mümkün salgıdır.boşaltım esnasında meni ile karıştırılır.gusül gerektirmez.abdest bozar.
medi veya meni ile karıştırılabilir.büyük abdest esnasında gelmesi normaldir.

medi

biraz sonra seks yapılabilme ihtimaline karşı
meniden önce gelen prostat salgısı.saydam renktedir. insanlar zevk suyu olarak tabir ederler.
medi gelmesi gusül gerektirmez,fakat abdest bozar.bilmeyenler medi geldi diyerek guslederler.halbuki son derece gerekdizdir. ilişki öncesi pasajın kayganlaştırılması için gereklidir bu sıvının salgısı.
yüksek oranda sperm içerir.

19 Kasım 2008 Çarşamba

fluoksetin

seratonin in geri alınımını beyinde inhibe ederek uzun süre etki etmesini sağlayan maddedir.prozac gibi antidepresanların temel bileşenidir

siproheptadin

seratonin reseptörlerini bloke eden madde.

haustrasyon

kalın barsağın peristaltik kasılması ile içeriği ilerletmesi.

segmentasyon

ince barsağın içeriğini karıştırması manasında kullanıldığı görülmüştür.

enterokinaz

tripsinojeni tripsine dönüştüren enzim.eksikliğinde protein sindirim yetersizliği olur.

17 Kasım 2008 Pazartesi

karbon tetra klorür

ccl4.kuru temizlemede kullanılır.indirekt yoldan kanserojendir.

asbest

inhalasyonu ile akciğer kanseri larinks kanseri yapar.ayrıca kolon kanseri,malign mezotelyoma yapar.nevşehir de bir köyde bir ara duvar sıvasında kullanıldığından çoğu insan akciğer kanseri olmuştu.

tatarcık

leischmania donovani nin taşıyıcılığını yapan canlı.

dermatophogoides pterenyssinus

allerjik astım nedeni artropod.

sarcoptes scabiei hominis

insanlarda görülen uyuzun etkeni parazit.

ercp

endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi nin kısaltmasıdır. safra kanalında taş olanlara yapılır.taşı çıkartmak için papilla denilen pankreasın ince barsağa açılıp safra boşaltığı delik bulunur.delik koter ile kesilip genişletilir.ardından taş metal balonla kırılır ya da temizlenir.zor bir işlemdir.2 hemşire 2-3 doktor 1 posta beraber katılırlar genelde.profonol ile hasta sürekli uyutulur.her 5 dakikada bir hastanın tansiyonu nabzı oksijen değerleri ölçülür.safra taşı düşürme ,çıkarma işlemidir ama kısaca.

impetigo

streptokokların (bakterinin) dudak kenarlarında meydana getirdiği ateşli yara.özellikle dudak altlarında olur. daha çok çocuklarda görülür.çocuğu görenler ayyy derler ilk önce .

voluma fraction

belli bir hacimdeki karışımda herhangi bir maddenin tüm hacme oranı,yüzdesi.

somatik

vücutta bulunan.kimi zaman vücut ile alakalı.ama hepsinden fazlası vücuttaki hücrelerin fizyolojisiyle paralel manasında.

15 Kasım 2008 Cumartesi

uyluğun addüktör kasları

m gracilis -- uyluğa addüksiyon fleksiyon iç rotasyon --n.obturatorious
m pectineus -- trigonum femorale nin döşemesini yapar.--n femoralis
m adduktor brevis
m adduktor longus
m adduktor magnus -- en güçlü uyluk addüktörüdür. n tibialis+n obturatorious tarafından uyarılır.uyluğa ekstensiyon yaptırır.

14 Kasım 2008 Cuma

rektoskopi

kalın barsağın son kısmı olan sigmoid kolon ve anüs ilk 30-40 cm sini izlemek, olası hemoroidleri ,tümöral lezyonları ,fissürü polipi görmek için hastaların anüsünden girilerek yapılan işlem.hemoroidi olanlara çok acı verir.bütün kalın barsaklara bakmak için ise kolonoskopi denilen işlem uygulanır.
"bir hoca kıçına 2 metrelik bir yılanın girdiğini düşün" demişti.
aynen öyle yanlız yılanın gözünü ekrana bağlamışlar bir de :)
rijit ve fleksible olmak üzere 2 çeşidi vardır.

tatarcık

leischmania donovani nin taşıyıcılığını yapan canlı.

aşırı duyarlılık reaksiyonu

vücuda giren yabancı antijene karşı mast hücrelerinden ani ve yüksek histamin salınımı ile aşırı ve ani inflamasyon durumu.4 tipi vardır.
tip ı : anaflaktik reaksiyon
tip ıı : sitotoksik reaksiyon
tip ııı: immün kompleks reaksiyonu
tip ıv: hücresel immün reaksiyon

wuchereria bancrofti

bir çeşit paraazittir.fil hastalığına neden olur.bacaklardaki lenf yollarını tıkar .bacak büyür de büyük fil bacağı gibi çok kalın olur.allah başa vermesin.

transluminasyon

kafayı ışık ile muayene etme yöntemi.aydınlanan alanın 2 cm den fazla olması ya da asimetrik olması anormaldir.

sinorfi

kaşların birleşik olması.

lökokori

pupilin beyaz renkte olması.

mikroftalmi

gözün birinin diğerinden küçük olması.

anüri

24 saatlik idrar miktarının 100 ml den az olması

disüri

idrar yaparken acı ve yanma.

fallot tetralojisi

siyanoz ile beraber seyreder.çocuk 5-6 aylıkken başlar.el ve ayak baş parmaklarında çomaklaşma görülür.beyin absesi ve tromboemboli riskini artırır.

kabızlık

konstipasyon.

çok basit gibi de gözükse maalesef çok genç insanların çok büyük kısmında bulunan bir derttir.

rahatsızlığı durumunda hastaneye gittiğinizde uygulanması gerekn işlemler şöyledir.
-anorektal usg
-anorektal manometri
-defekografi
-anorektal emg.

çok basit gibi de gözükse maalesef çok genç insanların çok büyük kısmında bulunan bir derttir.

olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.
çocuklarda uzun süreli kabızlık anal fissürlere neden olur.
çocuklarda rektal tuşe ile tedavi edilen bu anal fissürler yetişkinlerde çok daha güçlük çıkartırlar

hidronefroz

böbrek büyümesinden en sık görülen neden derler , esasında böbreğin büyümesidir de zaten.
şayet böbrek ile üreterler arasında bir tıkanıklık böbreğin rahat boşalmasını engellerse hidronefroz olur.özellikle çocuklarda yeni doğanlarda pelvis ile üreter arasında olabilir.üreteropelvik darlık.
üreter ile mesane arasında olabilir.üreterovezikal darlık.
vezikoüretral reflü de neden olabilir.

apley kaşıma testi

omuz eklem açıklığı derecesini ölçmek için kullanılan test.

kontraktür

normalde elastik olan konnektif dokunun, inelastik fibröz bir doku haline gelmesi sonucu ilişkili vücut bölgesinin normal hareketinin engellenmesidir.

krepitasyon

eklem veya tendon hareketi ile hissedilen çıtırtı sesi.gıcık bir sestir.insanın içini büker.

entezopati

kasın tendonlar ile birlikte kemiğe tutunduğu yerin iltihabı.tenisçi dirseği hastalığı.
lateral epikondilit

13 Kasım 2008 Perşembe

fiziksel sinir yolu hasarları

nöropati
polinöropati
1-nöropraksi
2-aksonotmesis
3-nörotmesis

12 Kasım 2008 Çarşamba

nöropraksi

sinir sisteminde geçici iletim bloğu.uç kısımlarda duyu vardır,proksimalde yoktur.kaslarda duyu ve motor bozukluk ... deyince ne kadar da lüzumsuz anlaşılmaz bilimsel geldi değil mi ? aslında bu nedir ben size daha türkçesini anlatayım.uyurken bazen başımızı kolumuzun üzerine koyarız ve uzun süre orada kalır, uyanınca da korkarız bazen kolum nerede diye kol sanki yoktur.hareket ettiremezsiniz.hissedemezsiniz.diğer elinizle yoklarsınız felan.sonra beklersiniz karıncalanarak geçer bu his.acı çektirir biraz bu evrede.sonra da eski haline döner.gel gör ki eğitim sistemi ne kadar başarısız bu kadar basit ve herkesin tecrübe,bilgi sahibi olduğu şu konuda dahi.

strain

aşırı çalışma veya zorlama sonucu kasta incinme.

sprain

eklem çevresindeki ligamentlerin incelmesi.bu durumda oluşan yeni anatomiye verilen isim.
fizik tedaviciler kullanırlar sık sık.

ani bel tutulması

bel kaslarında ani bir hareket sonrasında oluşan incinmedir. genelde bel kaslarında mikroskopik düzeyde yırtıklara bağlıdır.

bel ağrılarının en sık nedenidir.

radiküler ağrı

sinir kökü kompresyonuna bağlı olarak, etkilenen sinir dermatomu boyunca kol veya bacağa yayılan ağrıdır.aslen yalancı bir ağrıdır.ama ağrı ağrıdır.

pollaküri

çok sık idrara çıkma.kendisinden yakınan insanların işeme fantezileri de olur
1-deliksiz
2-panyalı
3-uzak mesafeli
gibi..

vital bulgular

yaşama dair bulgulardır.
1-solunum
2-nabız
3-tansiyon
4-ateş
5-nabız oksimetresi

kistik higroma

özellikle boyun arka bölgesinde servikal lenf nodlarıyla jugular venin kaynaşmaması sonucu oluşan kist.lenfanjiyoma da denir.

nörotmesis

akson ve miyelin harabiyeti ile izleyen anatomik bütünlüğün bozulduğu sinir sistemi hastalığı.endoneurum, perineurum harabiyeti vardır.proksimalden gelen rejenere lif destek dokusu olmadığı için distale ulaşamaz .cerrahi gerekir ve tam düzelmez.

11 Kasım 2008 Salı

restriksiyon

sınırlama.

pnömoni

%95 viral etkene %5 bakteriyel etkene sahiptir.%5 bakteriyel etkenin ise %98 i grup a beta hemolitik streptokoklardır.
tipik pnömoni etkenleri :s.pneumoniae,h.influenza,m.catarrhalis tir.
atipik pnömoni etkenleri ise :m.pneumoniae ,c.pneumoniae,kalmidyadır.
atipik pnömonide çoğu kes ateş ve öksürük gibi semptomlar çok belirgin değildir.

larinks kanseri

bir insan >40 yaşında ise ,sigara içiyor ise ve ses kısıklığı varsa aksi ispat edilene kadar o kişiyi larinks kanseri addetmek gerekir.
bu kadar sık bu kadar korkulması gereken bir malignensidir.
vokal kordun üzerinde bulunan larink kanserlerinde erken semptom verdiği için (ses kısıklığı) erken evrede yakalanabilir.supraglottik ve infraglottik yerleşimli malignensilerinde ise hastalar geç semptomdan dolayı geç evrede ve metastazlar ile gelebilirler.

sigara içmemek çok büyük oranda bu hastalıktan ve insanları larinkslerinden olmalarından kurtarır.

patent duktus arteriosus

bebek anne karnındayken bebeğin kanının oksijenlenmesi annesi tarafından gerçekleştirildiği için ve zaten bebek nefes alamadığı için bebeğin akciğerleri kapanmış ve pasif haldedir.
normalde kalp kanı bebek akciğerlerine pompalayacakken kanı direkt aorta, duktus arteriosus denilen bir kanal ile gönderir.
doğumdan sonraki ilk 24-48 saat içerisinde normalde kapanmasın gereken fizyolojik bir deliktir(duktus arteriosus).anne karnındaki fetusta bu delik prostaglandinler sayesinde açık tutulur.oksijen ise deliği kapanmaya teşvik eder.bu delik aortu pulmoner artere bağlar.ilk 3 ay içerisinde normalde kapanması gerekir.kapanmadığı taktirde sistolik ve diyastolik üfürüm duyulur.
kapanmamasına patent duktus arteriosus denir.
pda diye kısaltılır.
bu deliğin doğumdan sonra kapanması istenmiyorsa (herhangibir kalp hastalığı nedeniyle) bebeğe prostaglandin verilir.

hiperkapni

kandaki karbondioksit yoğunluğunun 45 mm hg yı aşması.
diğer şekli de hipoksi ile solunum sıkıntısıdır.

10 Kasım 2008 Pazartesi

aksonotmesis (aksonotmezis)

sinir liflerinde aksonal dejenerasyon vardır.kas atrofisi.kaslar uçlardan uyarılamaz.tama yakın düzelir.

nöropati

harabiyet sinir hücresi somasındadır.ön boyun motor nöron hücresi duysal nöron soması hasarlıdır.

nitrit

idrarda bulunması enfeksiyon göstergesi olan kimyasal.

pulsus parvus et tardus

aort darlığında görülen nabız tipi.

frotman

akciğer plevra (zar) yapraklarının sürtünmesi ile oluşan ses.hem nefes alırken hem de verirken çıkar.karda yürüme sesine benzer.

tanjansiyalite

düşüncenin ayrıntılarda boğulup asıl amaca hiç ulaşamaması.
psikiyatrik bir bozukluktur.

sigmoid

kolonun en son kıvrımlı kısmı.sigmoid kolon.

infant

yenidoğan.0-28 gün arası bebek.
hoca bunu kullandığı zaman bende spastik özürlü bir bebeği çağırıştırıyor nedense.
gözümün önüne down sendromlu bir yenidoğan geliyor.lakin öyle değil doğrusu.

spastisite

üst ekstremitede fleksör alt ekstremitede ekstansör kas tonusunun artması.piramidal sistem hastalıklarında ya da serebrovasküler hastalıklarda ortaya çıkar.

üreteropelvik darlık

yenidoğanda en sık görülen hidronefroz sebebidir.
pelvis renalis ile üreterin birleşim yerindeki konjenital darlık sebebiyle meydana gelir.

9 Kasım 2008 Pazar

corrigan nabız

aort yetmezliğinde görülüen nabız tipi.pulsus celer and altus.

8 Kasım 2008 Cumartesi

ishal

yeni doğanda 5gr/kg/gün erişkinlerde ise 200 gr/gün den fazla dışkılama.e birader gramajla mı s.ç.yoz derseniz , tuvalete girmeden önce ve girdikten sonra basküle çıkın derim.

frameshift

genetik dizide çerçeve kayması.
aminoasit dizilerinin anlamını yitirmesi.
abcdef abc def gibi okunurken artık bcd ef..
şeklinde okunur ki bütün genetik kod anlamını yitirir.

waldenstrom makroglobulinemisi

en sık plazmada viskozite artışı yapan hastalıktır.ıg m lerin artmasına bağlı lenf nodu dalak kemik iliği ve karaciğer de lenfoplasmositoid hücreleri oluşur.

multipl myelom

plazma hücrelerinden ıg g ler aşırı şekilde çoğalırken diğer ıg leri baskılar.hiperkalsemi,hiperviskozite,kanama ya da tromboz ile karakterize bir hastalıktır.anemi ve trombositopeni de beraberinde görülür.kemik yıkımı artmıştır.röntgende kemiklerde zımba tarzı delikler görülür.idrarda immünglobulin hafif zincirlerinden kaynaklanan bence jones proteini bulunur.bence jones proteinleri dokularda hasara neden olur.amiloidozis nedenidir.

hodgkin lenfoma

lenfoid sistemin malign bir neoplastik hastalığıdır.servikal ,aksiller bazen de inguinal lenfadenopati görülür.reed stenberg hücreleri burada görülür.nodüler sklerozan h. l. en fazla görülen tipidir.
---
vücuttaki immün sistemin kalelerini (boyundaki,kasıktaki,koltuk altındaki) bombalayan bir kanser türüdür.çok öpüşen zengin ve sosyetik kesim hastalığıdır.
kolay tedavi edilebildiği için hodgkin hastalığı olarak isimledirilir lenfomadan ziyade.
ebstain barr virüsü kaynaklı olduğu gösterilmiştir.

kronik myelositik lösemi KML

kemik iliğinden myeloid serinin anormal artması ile seyreden bir lösemidir.kan kanseridir.
translokasyon 9;22 (pheledelphia kromozomu) nedeni ile oluşmuştur.lökositoz ,eozinofili,bazofili görülür.massif splenomegali vardır.

myelodisplastik sendrom

myeloid seriye ait hücrelerin kemik iliğinde üretilememesi.aslında kemik iliği çalışır ama ortada hücre yoktur.5. , 7. kromozomlarda mutasyon nedeniyle oluşur.apoptozis artar.kemik iliğinin mikroçevresi bozulmuştur.makrositer anemi görülür.anizositoz,retikülositopeni ve en önemlisi ring sideroblast görülür.
7. kromozom bozukluğu olanlarda prognoz kötüdür.düşük doz ara-c verilir,hücrelerin maturasyonu sağlanır.

hb

hemoglobin.bebek doğduğunda 18,5 gr dır.gittikçe azalır ama asla 10 gr ın altına inmez.

mcv

minimal corpuscular volume.
eritrosit hacmi.yenidoğanda 108 femtolitredir

mezoblastik hematopoez

yolk kesesinin kan üretmesidir.19.gün -9. hafta arası olur embriyoda.

visseral hematopoez

karaciğerin embriyonik dönemde kan üretmesidir.5.haftada başlar . 5.ayda maksimuma çıkar.

gmcsf

granülosit makrofaj koloni stimüleyting faktör.o-ye

ağır aplastik anemi

periferal kandaki retikülosit sayısının <%1 olması,
trombositlerin <20000 olması.
nötrofillerin <500 olması
.kemik iliği sellüleritesinin %30dan küçük olması.
ölüm ile sounçlanması işten bile değil görüldüğü üzere.

antitimosit globulin

t lenfositlerini öldüren madde.immünsüpresif tedavilerde kullanılır.

foliküler hiperplazi

lenf nodunda folikül sayısının ve boyutlarının aşırı artmasıdır.germinal merkezler görülür.histiyositlerden dolayı yıldızlı gök manzarası vardır.
romatoit artrid
sifiliz
hiv
sjögren sendromu
castleman hastalığında görülür.

kolostomi

insanın yaşam kalitesini son derece düşüren uygulama.göbeğinizi yanında ömür boyu bir torba ile gezmek zorunda kalmak.istemsiz dışkılamak en kötü ve istenmeyen sonuçlarıdır.
genel cerrahi polikliniğinde çok rastlanır kolostomili hastalara.kronik anal abse , her türlü batın cerrahisi ve gis malignensilerinde çok sık başvurulan bir yöntemdir.kalıcı veya geçici olabilir.
kalın barsağın karın cildi ile ağızlaştırılması ve hastanın karnındaki bir boşluktan dışkılamasıdır kısaca.kolostomi torbası yerleştirilir bu ağıza.hasta elbisesinin altında bu torba ile gezer.

castleman hastalığı

çok iri lenf nodları,atrofik ve vasküler iki tip
germinal merkezlerin progressif transformasyonudur.
dev lenf nodu hiperplazisi.çok nadir görülen bir hastalıktır.

5 Kasım 2008 Çarşamba

kronik myeloproliferatif hastalık

kronik myelositik lösemi
esansiyel trombositoz
kronik idiyopatik myelofibrozis
polistemia rubra vera dan oluşan hastalık grubu.

glikoz 6 fosfat dehidrogenaz

pentoz fosfat yolunda hız kısıtlayıcı bir enzimdir.eksikliğinde pentoz fosfat yolunda nadp nadph üretilemez.dolayısıyla nadp nadph ile çalışan enzimlerden olan mehhemoglobin redüktaz enzimi çalışamaz ve mehhemoglobini (%1 oranında hemoglobin methemoglobine dönüşür kanda) hemoglobine dönüştüremez.methemoglobin konsantrasyonu artar kanda.eritrositlerin oksijen saturasyonu düşer.siyanoz ve hemoliz olur.
dolayısıyla glikoz 6 fosfat dehidrogenaz eksikliği başlı başına bir hastalıktır.

lenf nodülü

başlıca görevi antijeni işleyip b ve t lenfositlere sunmaktır.
birçok enfeksiyöz hastalık ve malignensi ,kanser durumlarda şişerek büyüyerek doktorlarda korku yaratır.

primer lenfoid organ

bu ibarenin geçtiği yerde neden bahsediyor gibi düşünürdüm hep.kemik iliği ve timus. evet bu ikisinden bahsediyorlarmış.
sekonder lenfoid organ derken ise dalak, lenf nodülleri,mukoza imiş söz konusu olan.

meduller hematopoez

kemik iliğinin kan yapmasıdır ki 12.haftadan başlar ve ömür boyu sürer.

epoetin

kronik böbrek yetmezliği anemisinde kullanılan,rekombinant hormon.fe eksikliği anemisi yapabilir.ondan fe ile verilmeli.ayrıca hipotansiyon da yapar.eritropoetin eksikliğinde kullanılır.

yenidoğan anemisi

hemoglobin f içeren eritrositler dalakta daha hızlı yıkılırlar.o nedenle çocuğun büyümesi ile hemoliz olur.

aplastik anemi

kemik iliğinde eritroid seri megakaryositer seri ve lökositer serinin üretiminin azalması,olmaması.lenfosit ve plazma hücrelerinde rölatif artış görülür.

granülomatöz lenfadenopati

kedi tırmığı
tüberküloz
sorkoidoz
toksoplazma
yersinia
hastalıklarında görülen folikül içerisindeki granüller

hemokromatozis

dokularda demir birikimi
trasnferrin saturasyonu %62 den fazla ise görülür genelde.
sık kan transfüzyonu da etkili olur.
demir metabolizmasındaki herhangibir bozukluktan kaynaklanabilir.
eğer

transferrin saturasyonu %50den fazla ise bu kez hemosiderozis olarak isimlendiriliyor klinik durumdan dolayı.

siyanoz

oksijen yetersizliğine bağlı derinin renginin koyu gözükmesi veya
kanda deoksihemoglobinin 5gr\dl nin üzerinde
methemoglobinin 1,5gr\dl nin üzerinde
sulfhemoglobinin 0,5gr\dl nin üzerinde olmasıdır.

methemoglobinemi

kanı 630 nanometrede siyah bantlı sonrasında siyanür eklendiğinde ise siyah bantsız görmemizle tanı konan bir hastalık.
nitrat konsantrasyonu yüksek suları içen bebeklerde görülür daha çok.mavi bebek sendromu da denir.bebekler mavi mor görünürler çünkü.

target hücreleri

kronik karaciğer hastalığında görülen hücrelerdir. target cell

talasemi

insanlardaki eritrosit içerisindeki oksijen taşıyan asıl molekül olan hemoglobin proteinini kodlayan gendeki mutasyonlar sonucu meydana gelen genetik bir hastalıktır.alfa beta olmak üzere çeşitleri vardır.daha çok akdeniz insanında görülür.
genç yaşta semptom verebileceği gibi daha ileride de anlaşılabilir.
minor major trait gibi birçok tipi vardır.
serum demirini artıran ,demir depolarını artıran,transferrini düşüren hastalık bir hastalıktır.

demir eksikliği anemisi

yetersiz beslenme sonucu düşük mcv düşük ferritin düşük serum demiri düşük transferrin ile mikrositer hipokrom anemi ile seyreden hastalıktır.hemoglobin 8 in altındadır.serbest demir protoporfirini artmıştır.

malnutrisyon
gastrektomi
pika
vejeteryan diyet
kronik kanama
dengesiz beslenme
kadınlarda adet kanamaları
diğer sebepleri arasındadır.

akut lenfoblastik lösemi

olgunlaşmamış t ve b lenfosit kaynaklı hastalıktır.%85 immatür b lenfosit kaynaklıdır.yıldızlı gökyüzü manzarası vardır.15 yaş altında görülür tipik olarak.4 yaşta ise pik yapar.

akut myeloblastik lösemi m6 tanısı

kemik iliğinde %20 myeloblast görmeden konulamayacak tanıdır.
sınav sorusudur.hematolog olacakmışsınız gibi soruyorlar işte.

kronik lenfositik lösemi

kemik iliği ve periferik yaymada sayıca çok artmış immatür b lenfosit-monosit görülmesi.lenfositler eritrositlerden daha büyük görülür.

richter sendromu

kronik lenfoblastik löseminin büyük hücreli lösemiye dönüşmesi.

hairy cell lösemi

düşük dereceli b hücre orjinli lenfoproliferatif hastalıktır.splenomegali ve pansitopeni görülür.tartarat resistant asit fosfataz + olması ile tanı konulur.hücreleri saça benzer stoplazmik çıkıntıları vardır.

4 Kasım 2008 Salı

haptoglobulin

serumda demir taşıyan protein.

enfektif endokardit

kalbin en iç tabakasının mikroorganizmalarca istilasıdır.zedelenmiş endotel ,düşük vücut direnci endokardit için zemin hazırlayıcı durumlardır.endokardit yapan en sık etken stafilokokus aureus tur..sırasıyla en sık mitral,aort,triküspit,pulmoner kapakları tutar.nadiren cilt lezyonları da görülür.osler nodülleri(immünolojik) ve jeneway lezyonları örnektir.

stabil anjina

egzersiz ve efor ile artan kalp ağrısı.sırta omuza kulağa serçe ve yüzük parmağına yayılabilir.

Ana Sayfaya Dön