Doktor sözlükte Ara!

Özel Arama

30 Ekim 2008 Perşembe

bazofilik noktalanma

talasemiler , kurşun zehirlenmesi veya çok hemoliz nedeniyle eritrositlerde görülen morfoloji.

çinko

vücutta %78i eritrositlerde saklanan madde.eksikliği saç dökülmesi,zeka geriliği yapar.

immün hemolitik anemiler

eritrositlerin yüzeyine antikorlar bağlanır,böylece retiküloendotelyal sistemde yıkılmasına neden olur.ig g bağlanırsa sıcak antikor ig m bağlanırsa soğuk antikor denir.

kinidin

kalpte diyastolik depolarizayon hızını azaltır.yani gevşemeyi yavaşlatır.düşük dozda taşikardi yüksek dozda bradikardi yapar.geniş sprektrumlu bir antiaritmiktir.plazmada digoksin miktarını %50-100 arasında artırır.en önemli yan etkisi çinkonizmdir.karaciğerde ilk geçiş eliminasyonuna uğrar.

nsaii

non steroid antiinflamatuvar ilaç kısaltıması.trombosit aktivitesini (agregasyon kabiliyeti) geri dönüşümsüz olarak bozan ilaç.kullandıktan sonraki bir hafta içerisinde yapılan tam kan sayımlarında trombosit sayısı düşük çıkabilir,var olan trombositler yeteneklerini kaybetmiş olabilir.kanamaya eğilim artabilir.zaten kanamaya eğilimli bir durum var ise daha dikkatli olunmalı.adet döneminde kızların kullanması da önerilmez.

bissinozis

pamuk tozuna maruz kalanlarda allerjik olarak ortaya çıkan ,hafif seyirinde özellikle pazartesi günleri semptom veren hastalıktır.ilk semptom pamuk marziyetinden 15-20 yıl sonra ortaya çıkar . sigara içmek semptomları artırmaz .mesleki bir hastalıktır.küçük hava yollarında daralma asıl sorundur.

28 Ekim 2008 Salı

glukoneogenez

aminoasit , gliserol gibi karbonhidrat dışı maddelerden glikoz oluşturulması.uzun süren açlıkta kan şekerini yükseltmek için karaciğer tarafından yapılır.

insülin

salınımını
-vagal uyarı
-yüksek glikoz düzeyi
-arjinin
-beta adrenerjik uyarı
-enterik hormonlar artırırken
-alfa adrenerjik uyarılar ve
-somatostatinin azalttığı hormon.
kan şekerini düşürme yönünde tarih boyunca göstermiş olduğu çabaları saygı ile karşılıyoruz.

nazal polip

a) etmoidal polip :
sık görülür. nazal allerji veya vazomotor rinit(nazal rinit) sebebiyle gelişebilir.
histopatolojik olarak ödematiz mukoza şeklinde görülür. anterior rinoskopide konka ile karıştırılabilir. konkalar sert ve daha hassas iken etmoidal polip daha az hassas ve yumuşak olur.
bu poliplerin anestezi altında çıkartılması gerekir.tekrarlayabilir.inatçı vakalar çıkar arada böyle.etmoidektomi yapılır bu vakalara.

b)antral polip :
etmoidal polipten daha az görülür.genç çocuk ve erişkinlerde görülür daha çok.
maksiller sinüsün allerjen maruziyetine karşılık olarak sıklıkla mukozal yapı polipoid değişikliklere uğrayabilir.ostiumdan buruna doğru sarkarsa antranazal polip, koanaya doğru sarkarsa antrokoanal polip adını alır.

hifema

göz ön kamarasında kan bulunması.

23 Ekim 2008 Perşembe

sekonder hiperparatiroidi

böbrek hastalıkları veya barsaklardan kalsiyum emilimi yetersizliği nedeniyle kemikleri yıkarak kandaki kalsiyumu takviye eden paratiroid bezinin büyümesi.işin içinde otoimmün mekanizmalar da varsa tersiyer hiperparatiroidi denir.esasen burada hiperplazi vardır.

primer hiperparatiroidi

paratiroid bezinin bilinmeyen bir sebepten dolayı durduk yerde büyümesi,normalden fazla salgı yapması.paratiroid bezi tümörlerinde ,adenomlarında görülür.paratiroid bezler genelde (%80) insanlarda 4 tanedir.adenom 1 tanesinde görülür.adenom olması için düşünülen bezin 60 gramdan daha ağır olması gerekir.4 bezin birden tutulması adenom değildir.

paratiroid bezi vücudun heryerinde olabilir.vajende paratiroid bezi olan sağlıklı insanlara dahi rastlamıştır.tümörlerinde cerrahlar 3-4 saat sürebilen ameliyatlarında 3,5 bezi çıkartıp 0,5 bezi ise deltoid adele yanı pazu kasının içine koyarlar.bez burada çalışmaya devam eder.çoğu zaman cerrahlar bezin yerini bulamazlar.

feokromasitoma

sempatik sinir sisteminin kromaffin hücreli tümörüdür.sürekli adrenalin salgılayan bir böbreküstü bezi vardır. heyecan dolu bir hayat sürer hastalar.sürekli hipertansiyon , titreme , terleme , anksiyete,baş ağrısı yani hareket vardır. hayat filmlerinin şeridi sevgililerinin karşılarında soyunduğu anda tutukluk yapmıştır..

-->böbreküstü (adrenal) bezlerin orta kısmı olan zona fasiculatada adenom(salgı bezi tümörü) olması nedeniyle sürekli ve yüksek miktarda adrenalin noradrenalin salınımı ile kendini gösteren hastalık.hipertansiyon ve taşikardi görülür.

20 Ekim 2008 Pazartesi

silikozis

1-5 µ çapında kristalin silikon dioksid (silika ) partikülleri, kuartz, kristobalit, tridimite (kristal) gibi maddelerin ama özellikle silika partiküllerinin akciğerde birikmesi ile oluşan hastalık.kuartz, serbest radikaller ve kimyasal reaksiyonlarla hücre membran hasarı ve ölümü yapar.bakır madeni ve kum ocağı işçilerinde görülür.akciğerde hyalinize nodüller görülür.alveoler proteinozis
pulmoner hipertansiyon ve cor pulmonare komplikasyonlarına neden olur ayrıca.hatta kanser riskini de artırır.akciğerde massif fibrozise neden olur.alveoler proteinozis ve tüberküloz da komplikasyonlar arasındadır.

antrakozis

kömür maden işçileri, eski lokomotif işçileri, daha az şiddetli olarak şehirde yaşayan herkesde görülen kömür tozlarının yaptığı pnömokonyaz.asemptomatik,basit ve progressif olmak üzere 3 e ayrılır.romatoid artrit ile birleşirse caplan sendromu nedenidir.akciğerde büyük romatoid nodüller görülür.

sirkadyen ritim

gün aşırı ritim.sirkülasyon ritmi.mesela kortizol hormonunun sirkadyen bir ritmi vardır.hergün saat 04-08 arasında pik yapar.bezen alaturka tuvaletlerde hortumdan su talzik ile aktığı zaman su bir birikir,bir birden boşalır gider ona da benzer.

bazı insanları gece kaçta yatarsa yatsın sabah 7 de hiç sektirmeden uyandıran da sirkadyen ritimdir.
melanokortin hormonu bu işi görür.

19 Ekim 2008 Pazar

x ışınları

esas olarak elektron bağlanma enerjisidir.

mrsa

metisilin rezistan stafilococcus aureus .bugünkü gazetede ingilterede bir çocuğun mrsa hastalığı ile olağanüstü başa çıkma hikayesi konu edilmiş.esasında o hastalığa neden olan bakterinin ismidir.hastalığın adı değildir.antibiyotiklere cevap vermeyen ,metisiline direnç geliştirmiş bakterilerin en öncüsü, en akıllısı staf aureus un hikayesidir.

16 Ekim 2008 Perşembe

lordoz

omurganın öne doğru fazlasıyla eğilmiş olması.lord gibi göbekleri önde gezerler.

orgazm

beyindeki birkaç kapsülün patlaması ve boşalması olayıdır esasen.yakında seks yapmadan da orgazm olmayı sağlayacak buluşların ortaya çıkması an meselesi.erkekler için refrakter bir periyod vardır orgazm için fakat kadınlarda olmadığından ard arda orgazm olabilirler.bu da kafa yapısının farkını açık bir şekilde ortaya koyar. :)

cinselliğin 5 fazı vardır.

-istek
-uyarılma
-plato
-orgazm
-çözülme*sigara fazı olsa gerek

15 Ekim 2008 Çarşamba

cri du chat

sendromlu bebekler kedi miyavlamasına benzer bir şekilde ağladığı için bu ismi almış hastalıktır.

sildenafil

erektil disfonksiyonda kullanılan tip-5 fosfodiesteraz inhibitörüdür. sanatının doruk noktası viagradır.

14 Ekim 2008 Salı

akut kronik skrotal kitle

kronik olarak
hidrosel
inguinal herni
varikosel
tümör
lösemik infiltrasyon olabilir.

akut olarak ise
orşiepididimit
orşit
gibi genelde hidroselde sonra görülen enfeksiyonlar olur.

kriptoorşidizm

inmemiş testis demektir.
daha çok sağda görülür.
çünkü sol taraf daha erken iner.
genel yaklaşım 1 yaşına kadar beklemektir.
ama batıda 6 aydan sonra ameliyat edilmektedir.
hcg hormonu verilmesi de kabul gören bir yöntemdir.
anorşidi
ektopik testis
retraktil testis
glidin testis
olabilir.

hidrosel

processus vaginalis kalıntısından organ yerine testiste veya processus vaginalis kalıntıs içerisinde sıvı birikmesidir.

boğulmuş fıtık

normalde çıkıp geri giren fıtığın birkaç saatir şiş ve ağrılı olması ile tanısı konur.
ağrı
kusma
abdominal distansiyon olabilir.
ateş kızarıklık ödem gibi bulguları yoksa
önce konservatif tedavi yapılır.
sedasyon
buz koyma.
yarım saat içinde redüksiyon yoksa elle redüksiyon yapılır.
redüksiyon yoksa acil cerrahi yapılır.

inguinal herni

inguinal veya skrotal bir şişliğin zaman zaman ortaya çıkması ve bastırmak ile , yatmak ile kaybolması ile tanısı basitçe konulur.
spermatik kord kalınlaşması
ipek eldiven bulgusu gibi bulgularo vardır.
tanı konulduğu zaman elektif şartlarda geciktirmeden tedavisi yapılmalıdır.

13 Ekim 2008 Pazartesi

erbuğ keskin


çukurova üniversitesi tıp fakültesinde bir öğrenci olarak arkadaşlık edebileceğiniz tek profesör ,, belki de tek öğretim üyesi.
öğrencilerine yaklaşımı sıcak ve içten hareketleri , gülümsemesi ile size öğrettiği kadar daha bi öğreten hocadır.
hocalığını gördüğüm için kendimi şanslı saydığım hocadır.




vdrl

kıs.veneral disease research laboratory .
sifiliz şüphesi varsa sizden istenen bir laboratuvar testi.

arjinin

nitrik oksitin yapısında bulunan bir aminosit.insülin yapısında bulunur ve salınımını uyarır.

propiltiourasil

tiroid bezinden hormon salgılanmasını inhibe eden bir ilaç.

deliryum

böbrek tübüllerinde na tutma sorunu olan insanların kanlarında sodyum(na) artışına bağlı olarak delirmişvari hareketler sergilemesi.bu insanlar durduk yerde sizi veya kendilerini pencereden aşşağıya atmaya kalkışabilirler.bağırıp çağırabilirler.kendilerinden geçebilirler.günlük yaşamlarında yeterince tuz almaları gerekmektedir.insanların "hipertansiyonu olan adam ,böbrek yetmezliği olan adam tuz yer mi hiç?" gibi sözlerine aldırış etmemeleri bunun sıradışı bir durum olduğunu fark etmeleri gerekmektedir.

12 Ekim 2008 Pazar

rotator cuff kasları

m supraspinatus
m teres minor
m infraspinatus
m subskapularis

artikulatio humeri yi sabitleyen esas kaslardır.
SITS şeklinde kısaltılır.

9 Ekim 2008 Perşembe

ph tampon

sıvı ortamda hidrojen iyonu alıp veya vererek ph değişikliğini en aza indirirler.örneğin insan kanının ph sı 7,35-7,45 arasındadır.arasındadır dediğime bakmayın 7,36 olsa mesela manyak gibi sık derin soluk almaya başlarsınız . bu aralık dışı yaşam ile kesinlikle bağdaşmaz.ölürsünüz.fark ettiniğiniz gibi çok dar bir aralıktır . şimdi siz mutfağa gidip buzdolabından kapitalist bir yaklaşımla ph sı 3 olan 2,5 litrelik kolayı alıp "olm ben var ya bunu bir içişte bitiririm lan , ben kola delisiyim" derseniz ,kolayı kafanıza dikerseniz size ne olur . tabiki hiçbirşey. çünkü vücudunuz kan ph sını sabit tutmak adına o kolayı tamponlar.bunu da bir takım biyolojik tampon sistemleri ile yapar.en çok bilineni bikarbonattır.

su +karbondioksit = bikarbonat ,,

belki de hayatımınızın farkında olmadığımız dengesi.bunun gibi nice dengeler var gerçi.mesela kola içince bu denklem sağa kayar.bikarbonot (bazik) artar ve dengeyi sağlar.amonyak içtiğiniz zaman da tersi olur .gerçi emin değilim daha dramatik seyreden birşeyler de olabilir .
bunu dışında vücutta hemoglobin , fosfat bileşikleri , plazma proteinleri , kemikler birer tampondur.

8 Ekim 2008 Çarşamba

inh

izoniazid.bir anti tüberküloz ilacı.

6 Ekim 2008 Pazartesi

varfarin

artiyal fibrilasyon gibi tromboemboli riski yüksek kalp hastalıkları durumlarında kullanılan oral antikoagülan ilaç.k vitaminini inhibe ederek pıhtılaşmayı önler.kan proteinlerine %99,6 gibi hayvani bir oranda bağlanarak en fazla bağlananlarda 1 numara koltuğuna oturmuştur.
dolayısıyla terapötik indeksi çok dar olmak suretiyle çok dikkatli kullanılması gereken bir ilaçtır.

nelson sendromu

böbreküstü bezi çıkarılan hastada sonradan ortaya çıkan ve agresif seyreden adenom ve başka bir yerden tekrar başlayan şikayetlere verilen isim.

mitral stenoz

mirtal darlık.kalbin sol karıncığı ile kulakçığı arasındaki kapağın darlığıdır.pulmoner konjesyon ,sağ kalp yetmezliği,sistemik konjesyon ve hemoptizi yapabilir.aynı zamanda atriyal fibrilasyon,tromboemboli ve ses kısıklığı da komplikasyonları arasındadır.

parathormon

kemiklerden kalsiyum rezorpsiyonunu artırarak kan kalsiyumunu yükselten hormon.

ekspansiyon

genişleme.o tarafa doğru gazın ilerlemesi.yayılma.dolma,taşma. akciğerin ekspansiyonu.akciğerin şişmesi.

Ana Sayfaya Dön