Doktor sözlükte Ara!

Özel Arama

5 Eylül 2008 Cuma

Akut kolesistit

safra kesesinin akut iltihabı ve inflamasyonudur.en sık neden safra yolu taşlarıdır.sistik kanalda ve koledok kanalında olabilirler.herhangibir nedenle yolda daralma olur gene oluşabilirler.gebelik , diyabet,tifo asgaris gibi pazazitler de buna örnektir. taş -> kese kasılması->staz yani daralma tansiyon->bakteri üremesi->nekroz, iskemi ülser, oluşumu->kese duvarı incelir,kese büyür.tüm bu bahsettiğimiz safra kesesi.

(bkz: http://img487.imageshack.us/...)
resimde karaciğer altındaki yeşil şey

perikolesistik abse oluşabilir.peritonit gelişebilir.biliyoenterik fistüller ile yani taşın kendi açtığı yeni bir yol ile barsak içine düşüp barsağı tıkaması ile barsak tıkanması husule gelebilir.taş normal yol ile geçebilirse zaten barsağı tıkayacak kadar büyük olamaz.

genelde ağır bir yemek sonrası ortaya çıkan kolik tarzda bir ağrı ,kusma ,bulantı ,ateş gibi semptomları vardır.
karında hassasiyet ve murphy noktasında defans ile karakterizedir.laboratuvarda amilaz yüksekliği ve lökositoz görülür.usg kolesistografi bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanılır.
hastanın ağızdan beslenmesi kesilir.nazogastrik dekompresyon yapılır.safra yollarından itrah edilen 3.kuşak sefalosporinler antibiyotik olarak başlanır.hastanın lökositi düşüyorsa ,abse küçülüyorsa 6-8- hafta beklenir ve hasta iyileştikten sonra ameliyet edilir.durumu kötüleşiyorsa 72 saatten az bir zaman içinde acil ameliyata alınır.
kolesistektomi uygulanır.safra kesesi çıkartılır.

Hiç yorum yok:

Ana Sayfaya Dön